Voorleestips

VOORLEESTIPS!!

Tip 1: ‘De kleine Walvis’ van Benji Davies of ‘Het boek zonder tekeningen’ van B.J. Novak.

Tip 2: Marcs grote gevaarlijke tanden. Dit is een geweldig voorleesboek. Het is grappig, ontroerend en spannend voor alle leeftijden, jongen of meisje. Er wordt rijke taal gebruikt, mooie woorden worden aangeboden in prachtig zinsverband. Er worden zinnen gebruikt met voegwoorden die je niet vaak hoort. Daardoor zou het ook geschikt zijn voor kinderen met TOS.

Tip 3: Het opvrolijkvogeltje. Een heel leuk boek over een vogeltje dat alle dieren opvrolijkt. Alleen als iedereen opgevrolijkt is, is hij moe. Zo moe… en wat heb je dan nodig? Juist opvrolijkvogeltjeopvrolijkvogeltjes. Mijn kinderen vinden het boek erg leuk! En zelfs mijn eigenwijze peuter van 2 jaar kan ik na een driftbui met dit boek echt opvrolijken.

Tip 4: Maak gebruik van leuke handpoppen om je verhaal nog leuker en interactiever te maken, speel het verhaal samen met het kind na met de handpoppen of neem ieder een rol! Zet de IPad in, er zijn leuke apps bij boeken waardoor het kind langer in het verhaal blijft na het lezen en bijvoorbeeld het verhaal nog eens kan horen met interactieve beelden (bijvoorbeeld het boek ‘Fiet wil rennen!’).

Tip 5: Het boek ‘We hebben er een geitje bij!’. Het boek is mooi vormgegeven, herkenbaar en kan goed gebruikt worden om de woordenschat te oefenen.

Tip 6: Mijn zoontje van 2 vindt het erg leuk als hij zelf in het verhaal wordt betrokken. Een voorbeeld: ‘op het plaatje loopt dikkie dik over een waslijn’ en dan vraag ik eerst: ‘zou Wout over het lijntje kunnen lopen? Zou mama.. etc. Nou dikkie dik gaat het proberen…’ Zo maak je het voorlezen nog interessanter en heb je meer interactie tijdens het voorlezen.

Tip 7: De allerbelangrijkste vind ik: heb aandacht voor het kind/de kinderen die je voorleest!

Tip 8: Voorlezen is heerlijk. Voorlezen is niet opeens iets anders gaan doen met een bijzonder toontje. Voorlezen is gewoon spreken, vertellen dus, maar dan met de woorden van een ander: de schrijver van het boek! Die heeft diep nagedacht en prachtige, spannende zinnen opgeschreven en door ze te vertellen, wordt het allemaal levensecht.

Tip 9: Allemaal meedoen met de Voorleeschallenge die ik heb bedacht. Er doen al ruim 3.000 kinderen mee! Op www.voorleeschallenge.nl vindt u meer informatie.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven